Op pad met een Guidion monteur

Hoe ziet een dag als monteur, of beter gezegd als expert, bij Guidion eruit? En hoe ervaart de klant doorgaans zo’n bezoek? We zochten het uit en gingen een dagje met één van de experts op pad. Voorzien van een notitieboekje, banaan en gesmeerde broodjes trokken we het land in.

Patrick

Het is 07.45 en Amsterdam ontwaakt. De ochtendzon weet langzamerhand terrein te winnen waardoor de temperatuur steeds wat aangenamer wordt. Het belooft één van de eerste mooie lentedagen in mei te worden. De vogeltjes fluiten en laten luidkeels van zich horen. Patrick is niet aan het fluiten, maar beschikt wel over een uitstekend humeur. De 49-jarige Patrick werkt als expert voor Guidion. Hij is gespecialiseerd in technische diensten in en om het huis. Dat betekent dat hij internet, televisie en telefonie van VodafoneZiggo aansluit bij mensen thuis en eventuele foutmeldingen kan verhelpen. Vandaag gaat hij weer op pad. Goedlachs stapt hij zijn busje volgeladen met apparatuur en kabels in. Het eerste ‘ticket’ dient zich aan.

En toen was er beeld

Het ticket brengt Patrick naar Haarlem. Naar een verzorgingstehuis om precies te zijn. Hier wacht een vrouw op hem die momenteel geen televisie kan kijken. Er is geluid, maar geen beeld. Na het nalopen van een aantal punten ziet Patrick waar het probleem zit. Nog geen twee minuten later verschijnt RTL 4 op het scherm. Er is beeld! Vol verbazing, maar bovenal met blijdschap aanschouwt mevrouw het wonder. Nu hoeft ze zich wat minder te vervelen zegt ze. Na een klein praatje wordt Patrick hartelijk uitgezwaaid. “Dag mevrouw, fijne dag!”, roept hij.

Ik vind het contact met mensen het allerleukst aan mijn werk. Je komt allerlei verschillende mensen tegen en iedere dag is weer anders. Als ik tijd heb, maak ik dan ook graag een praatje.

De draad niet kwijt

Dat Patrick als volwassene iets met kabels zou gaan doen, moet voor zijn moeder geen verrassing zijn geweest. Als kind vond hij het namelijk fantastisch om allerlei apparatuur uit elkaar te halen en vervolgens met de draden te spelen. Zo heeft de radio het wel eens moeten ontgelden. Toen er zes jaar geleden een Guidion expert bij Patrick thuis stond, kon hij het dan ook niet laten aan de monteur te vragen waar hij werkte. “Guidion”, was het antwoord. Na een selectiedag en een aantal weken van training kon Patrick zelf aan de slag. Een job die hem op het lijf geschreven bleek. “Ik vind alles wat met elektronica te maken heeft geweldig. Daarnaast vind ik het contact met mensen het allerleukst aan mijn werk. Je komt allerlei verschillende mensen tegen en iedere dag is weer anders. Als ik tijd heb, maak ik dan ook graag een praatje.”

Het groene lampje

12.21. Inmiddels dient alweer het vijfde ticket zich aan. Het gaat om een meneer uit Zandvoort die geen internet heeft. Na het installeren van een nieuw modem is er waarschijnlijk iets mis gegaan. Heel vervelend, want de Zandvoorter kan nu niet thuis werken. Na het plegen van een telefoontje weet Patrick ook nu hoe hij het probleem moet verhelpen. “Er zal een nieuw modem aangesloten moeten worden. Als het goed is, heeft u daarna weer internet”, zegt Patrick. Hij gaat aan de slag. Ondertussen vraagt Patrick naar de bijzondere, geanimeerde schilderijen aan de muur. Meneer vertelt vol trots over zijn aankopen en lijkt steeds meer te ontspannen. Dan breekt de minuut van de waarheid aan… “Als het groene lampje gaat branden, is er weer internet”, zegt Patrick. En ja hoor, niet veel later brandt het veelbelovende lampje. “Yes!”, roept de Zandvoorter. “Je had mij niet blijer kunnen maken”, voegt hij eraan toe. Patrick neemt afscheid van de opgewekte man en sluit af met de woorden; “Bedankt voor het lachen!”.

Op huis aan

16.14. Het einde van de middag breekt aan en Patrick heeft zijn laatste ticket afgerond. Na bezoekjes aan Haarlem, Vijfhuizen, Zandvoort en Zwanenburg is het tijd om naar huis te gaan. Hij sluit af met wat administratieve taakjes, klapt vervolgens zijn laptop dicht en zet zijn zonnebril op. “Zo, tijd om weer op huis aan te gaan”, zegt Patrick en hij start de motor van het busje.

Patrick, bedankt voor het lachen.