Achter de schermen

Service Design stagiair blikt terug

En die Service Design stagiair is Danique. Ze is 24 jaar en zit momenteel in het tweede jaar van haar master Strategic Product Design. Ze woont inmiddels al meer dan vijf jaar in Delft samen met drie huisgenoten en een (iets te dikke) kat. In haar vrije tijd sport ze graag, ze doet aan volleybal en als het niet regent is ze wel eens op de racefiets te vinden. Nu het einde van haar stage is aangebroken en haar laptop is ingeleverd, is het tijd voor een terugblik. Wat waren haar hoogtepunten, wat heeft ze geleerd? Danique vertelt het je allemaal!

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

“Ik wist al dat ik Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft wilde studeren toen ik vijftien jaar oud was. Toen ik daadwerkelijk bezig was met de Bachelor, realiseerde ik me dat ik niet zo geïnteresseerd ben in het ontwerpen van nieuwe producten. Het laatste wat onze planeet nodig heeft, is nog meer massaproducten. In plaats daarvan moeten we andere creatieve manieren vinden om ons leven te leven zónder zo veel druk op het milieu uit te oefenen. Als Service Designer heb ik de mogelijkheid om me bezig te houden met het ontwikkelen en verbeteren van service systemen die daarop gericht zijn, terwijl ze tegelijkertijd ook ons leven makkelijker maken (denk bijvoorbeeld aan deelvervoer diensten zoals Mobike). Deze diensten hebben constante innovatie nodig om het werkbaar te houden, en dat is waar ik enthousiast van word. Om mezelf hierin verder te ontwikkelen en praktische kennis en ervaring op te doen, ben ik op zoek gegaan naar een Service Design stage.”

Wat mij opvalt bij Guidion is dat mensen niet alleen collega's, maar ook vrienden zijn.

Waarom wilde je bij Guidion stage lopen?

“Ik heb eerder stage gelopen bij een heel klein duurzaam innovatiebureau. Ik heb gezien hoeveel energie mensen steken in de transitie naar een duurzamere planeet. Daar leerde ik ook hoe moeilijk deze overgang is. We hebben vaak aan 15 projecten tegelijk gewerkt, waarbij we vochten om financiering van de overheid te krijgen, investeerders overhaalden om bij te dragen of deelnamen aan aanbestedingen, alleen om "sorry, helaas is het op dit moment niet mogelijk" terug te krijgen. Natuurlijk is dit de realiteit en moeten we blijven vechten om echte veranderingen teweeg te brengen, maar het bracht me aan het denken: wat als je van binnenuit veranderingen probeert teweeg te brengen? Toen besloot ik dat ik ook wilde ervaren hoe het is om als ontwerper bij een groter bedrijf te werken. Om uit te vinden hoe innovatie intern wordt nagestreefd, in plaats van van bij een bureau dat continue bezig is anderen te overtuigen. Omdat ik er ook achter wilde komen of mijn toekomst echt in Service Design ligt, besloot ik dat Guidion de perfecte plek zou zijn.”

Waar ben je mee bezig geweest in de tijd dat je bij ons hebt gewerkt?

“Als Service Designer bij Guidion heb ik mij met een aantal dingen beziggehouden. Allereerst draaiden mijn belangrijkste activiteiten om kwalitatief onderzoek. Ik heb experts geïnterviewd over hun onboarding ervaring, bewoners over het servicebezoek en medewerkers over het recruitmentproces. Door voortdurend te vragen: "en hoe voel je je daarbij? Waarom is dat zo?" streef ik ernaar de redenering achter hun ervaringen te ontdekken. Het analyseren van hun antwoorden levert inzichten op en deze op een beknopte manier presenteren maakt ook deel uit van mijn werkzaamheden. Verder heb ik gewerkt aan het creëren van een micro journey met het People team. Op deze manier hebben we de stappen die kandidaten nemen tijdens het recruitment proces en onze aannames over hun ervaring in kaart gebracht. Het faciliteren van creatieve en strategische workshops is een andere leuke vaardigheid waar ik de afgelopen maanden mee bezig ben geweest!”

Waar ben je het meest trots op?

“Ik ben het meest trots op het in mijn eentje opzetten en uitvoeren van een geheel onderzoek. Natuurlijk ben ik gedurende het hele proces begeleid, maar Guidion heeft mij veel verantwoordelijkheid en bovenal het vertrouwen gegeven dat ik in staat ben het zelf goed te kunnen doen. Zelfverzekerder worden als ontwerper was één van de redenen om stage te lopen en ik kan zeker zeggen dat mijn ervaring bij Guidion me daarbij heeft geholpen.”

Hoe is je (leer)ervaring geweest en wat zijn je belangrijkste take aways?

“De leerervaring is me goed bevallen: over het algemeen kreeg ik een project toegewezen en wat uitleg, waarna ik vrij was om uit te zoeken hoe ik het wilde aanpakken. Ik kreeg de tools en richtlijnen om het goed uit te voeren, maar ik werd gestimuleerd om zelf na te denken, wat ik erg waardeer en goed bij mij past.”

Hoe zou je je ervaring in drie woorden omschrijven?

“Verantwoordelijkheid, vrijheid, plezier.“

Aan welk moment zal je later nog terugdenken? 

“Mijn meest memorabele moment was het kerstdiner dat we met het team hadden. Wat mij opvalt bij Guidion is dat mensen niet alleen collega's, maar ook vrienden zijn. Naast een interessante en boeiende baan is een leuke werkomgeving naar mijn mening ook erg belangrijk en bij Guidion is dat echt het geval!”

Wat zou je tegen andere mensen zeggen die erover denken te solliciteren voor een stage bij Guidion?

“Als je het met me eens bent dat jouw werkomgeving behalve interessant en leerzaam ook leuk moet zijn, dan is Guidion the place to be! Met zoveel inspirerende en enthousiaste mensen om je heen, zal er geen dag voorbij gaan dat je spijt hebt van deze stage!”

Laatste verhalen

alle verhalen