Aantal telecom storingsbezoeken sinds 2018 bijna gehalveerd

De afgelopen vijf jaar is het aantal storingsbezoeken van internet, telefonie en digitale televisie flink teruggelopen. Uit onderzoek van Guidion, één van de grootste installatiebedrijven op het gebied van telecomwerkzaamheden, blijkt namelijk dat nog maar 5% van nieuwe klanten binnen 90 dagen een storingsbezoek nodig hadden na een installatie. In 2018 was dit 9%. Er is dus bijna sprake van een halvering. 
Mogelijke oorzaken

De reden van de daling is mogelijk te verklaren door de investering die providers de afgelopen tien jaar hebben gedaan. Ed Achterberg, CEO van onderzoeks- en uitgeverijbedrijf Telecompaper, ziet deze ontwikkeling ook. “Operators hebben een incentive om het aantal storingen te minimaliseren. Ze investeren in betere apparatuur, first-time-right installatie en bieden betere wifi-apparatuur aan. Wifi is namelijk vaak een reden voor storingen of klachten."

Storingsbezoeken 90 dagen na telecom installatie
"We zien dat vaste internetverbindingen stabieler, sneller en betrouwbaarder worden."
Stabieler internet

Guidion is één van de grootste partijen op het gebied van storings- en installatie bezoeken en voert jaarlijks ongeveer 600.000 bezoeken uit. De daling van het aantal storingen is al enige tijd zichtbaar. Daniël Veenboer, CCO bij Guidion, is zeer positief over deze ontwikkeling, maar verwacht geen significante verdere daling. “We zien dat vaste internetverbindingen stabieler, sneller en betrouwbaarder worden. Dat is heel goed nieuws voor consumenten. Daarentegen liggen de eisen vanuit de consument voor perfecte wifi steeds hoger, helemaal vanwege de toenemende mate waarin we thuiswerken. Daarom verwachten we dat het aantal servicebezoeken niet veel verder zal afnemen.” 

In Drenthe de minste storing bezoeken

Uit onderzoek blijkt verder dat Nederlanders in Noord-Holland gemiddeld de meeste storingsbezoeken nodig hebben voor goed werkend internet. In de provincies Drenthe en Noord-Brabant hoeven monteurs het minst vaak langs te komen.

Storing ratio Nederland