De cv-ketel, alles dat je moet weten

In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen over het onderhouden van je cv-ketel. De cv-ketel, die vaak op zolder hangt , moet goed onderhouden worden. Zonder de cv-ketel heb je namelijk geen warm water. Naast een koude douche, betekent dit ook een onverwarmd huis. Niet geheel onbelangrijk dus. Hoe je dit kunt voorkomen? Wij vertellen het je!

Jaarlijks onderhoud van de cv-ketel

Om ervoor te zorgen dat de cv-ketel naar behoren blijft werken, is het belangrijk om deze jaarlijks te onderhouden. Indien je een huurhuis hebt, is het meestal zo dat jouw verhuurder dit voor je regelt. Bij een koophuis kun je je abonneren op een bedrijf dat gespecialiseerd is in het onderhouden van cv ketels. Of je kunt steeds los de hulp inschakelen van een zzp monteur of (klein)installatiebedrijf. De kosten voor het jaarlijks onderhoud liggen gemiddeld rond de €80 tot €130.

De cv-ketel bijvullen

Je cv-ketel bijvullen is belangrijk. Als de waterdruk niet tussen de 1,5 en 2,0 bar ligt, werkt de cv-ketel niet naar behoren of helemaal niet. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom leggen we je uit hoe je zelf jouw cv-ketel kunt bijvullen. 

Wat heb je nodig? Een emmer of teil, een vulslang, een dweil en eventueel een waterpomptang.

  • Zet de kamerthermostaat op de laagste stand en wacht tot de cv-ketel op 40 graden staat. Je gaat de ketel namelijk vullen met koud water. Als de ketel nog te warm is, loop je het risico dat de cv-ketel barst door het temperatuur verschil.
  • Pak er nu een emmer of een teil bij.
  • Bevestig met een waterpomptang de vulslang aan de waterkraan. Vul de slang voorzichtig met water. Het is de bedoeling dat er zo min mogelijk lucht in de vulslang zit. 
  • Sluit nu de andere kant van de vulslang aan op de vulkraan. (Het kan zijn dat de vulkraan aan een radiator in de keuken of badkamer zit of onder de cv ketel.)
  • Open de vulkraan en draai de waterkraan zachtjes open.
  • Zorg dat de waterdruk op ca. 1,8 bar komt te staan.
  • Draai eerst de waterkraan en daarna de vulkraan dicht.
  • Koppel de slang af en laat het water dat nog in de slang zit, in de emmer of teil lopen.
  • Zorg er nu voor dat de kamerthermostaat weer op de gewenste stand komt. 

Hoe maak je een cv-ketel schoon?

In principe kun je thuis alleen de buitenkant, ook wel de mantel genoemd, van de cv-ketel schoonmaken met een vochtige doek en (schoon) water. Eventueel kun je hier ook een standaard reinigingsmiddel voor gebruiken. Moet de cv-ketel ook van binnen gereinigd  worden? Dan moet je de hulp van een cv onderhoudsmonteur inschakelen.

Hoe kun je een radiator ontluchten?

Maakt je cv-ketel rammelende of tikkende geluiden? En wordt je verwarming niet meer goed warm? Dan kan het zijn dat er luchtbellen in je leiding zitten, waardoor je ketel harder moet werken en er meer energie wordt verbruikt. Het is dan tijd om je radiatoren te ontluchten. In een paar simpele stappen kun je dit zelf doen. Wij helpen je op weg! Wat heb je nodig? Een doek en een ontluchtingssleutel

  • Zorg ervoor dat de kamerthermostaat ongeveer 10 minuten op een hoge temperatuur staat. Ongeveer 25 graden. Zijn de radiatoren warm? Zet de thermostaat dan uit en trek de stekker van de cv ketel uit het stopcontact.
  • Draai de radiator kraan dicht en draai met de ontluchtingssleutel het ontluchtingsventiel van de radiator open en laat de lucht ontsnappen.
  • Zodra er alleen een straaltje water uitkomt, is de radiator ontlucht, zet de radiator kraan weer open.- Doe dit bij iedere radiator in huis, vanaf boven naar beneden.
  • Zet de thermostaat weer op de gewenste temperatuur en stop de stekker weer in het stopcontact.

Wettelijke verplichting van het onderhouden van de cv-ketel

Onderhoud aan een cv ketel is verplicht en dient jaarlijks of anders aangegeven door de fabrikant worden uitgevoerd door een erkend Installateur of onderhoudsbedrijf. Dit heeft alles te maken met de koolmonoxidevergiftiging die er kan ontstaan als een cv ketel niet goed functioneert of erg is vervuild. Een koolmonoxidevergiftiging kan ervoor zorgen dat je flauwvalt of uiteindelijk zelfs overlijdt.

FAQ:
Hoe vaak moet je je cv-ketel bijvullen?

De cv-ketel moet je 1 a 2 keer per jaar bijvullen.

Ben je wettelijk verplicht je cv-ketel jaarlijks(afhankelijk van de fabrieks voor schriften van de fabrikant) te onderhouden?

Je bent wel wettelijk verplicht om de cv-ketel jaarlijks te onderhouden.

Je mag de ketel aan de buitenzijde reinigen met een vochtige doek?

Je mag de cv-ketel reinigen door deze schoon te maken aan de buitenzijde. Je kunt dit het beste 1 keer per jaar doen.

Hoe vaak moet je een cv-ketel vervangen?

Een cv ketel vervang je gemiddeld tussen de 12 tot 15 jaar.