De Guidion Designathon; een tweedaagse rollercoaster

En daar was ‘ie; de allereerste Designathon. Het Guidion kantoor was even het epicentrum van creativiteit en spektakel. Twee dagen lang gingen namelijk Guidion monteurs én collega’s aan de slag om oplossingen te bedenken voor diverse uitdagingen. Met succes!

Ondernemers hart

De groep ging aan de slag met vijf uitdagingen die varieerden van het vergroten van de voorraadbetrouwbaarheid op logistiek gebied tot het verbeteren van het klantfeedbackproces. Guidion monteur Jeffrey vertelt dat hij zich heeft opgegeven omdat er altijd ruimte is voor verbetering en hij met de Designathon het gevoel krijgt dat er echt naar je geluisterd wordt: ‘ De ondernemers zijn immers het hart van Guidion, toch? Bovendien kom je als monteur niet zo vaak op kantoor en spreek je de meesten alleen aan de telefoon.’

Deelnemer Ed werkt al bijna 10 jaar als ondernemer samen met Guidion en heeft naar eigen zeggen als monteur ‘wel wat Guidiongevoel in de vingertoppen’. Hij kan met zijn ervaring een waardevolle bijdrage leveren en ‘zijn mening ventileren’ zoals hij zelf zegt. “Ik vind dat wij als monteurs een waardevolle bijdrage leveren doordat wij creatief denken vanuit de praktijk. Vooral ervaren monteurs zijn bommetjes met kennis en ideeën.”, aldus Ed.

Brainstormen, experimenteren en bouwen

Tijdens de Designathon wordt er door divers samengestelde groepen van monteurs en collega's in verschillende fases gebrainstormd, geëxperimenteerd en gebouwd. Met behulp van de door Guidion ontworpen ‘Designkit’ worden nieuwe ideeën uitgewerkt tot concrete experimenten. Het begint met het begrijpen van de kern van het probleem en stap voor stap te werken aan een oplossing. Ondernemer Jeffrey: ‘Ik ben zelf heel oplossingsgericht en in de vraagstelling die ik met mijn groepje kreeg kon ik het probleem niet meteen zien, dus dat was al een uitdaging op zich.’ Doordat monteurs deelnemen aan de Designathon wordt er meer inzicht verkregen in de uitdaging en kunnen oplossingen worden getoetst bij ondernemers. Ed zegt hierover: ‘Ik heb mijn groepje vaak wel het een en ander duidelijk kunnen maken vanuit mijn perspectief.’

De tweede dag staat in het teken van het uitvoeren van het experiment om te checken of de oplossing ook daadwerkelijk werkt. Ondernemer Peter: “Er waren wel wat momenten dat groepjes er even niet meer uit kwamen en het was erg intensief zo twee dagen achter elkaar, maar ik vond het heel erg waardevol om samen tot leuke oplossingen te komen. Het verhoogt ook de betrokkenheid tussen monteurs en kantoor en het saamhorigheidsgevoel. Het beeld van wat er op kantoor allemaal gebeurt is door de Designathon positief veranderd.” Jeffrey beaamt dit: “Door mee te doen aan de Designathon heb ik een breder beeld van wat er speelt binnen Guidion? 

Pitchen voor de jury

Met leuke energizers tussendoor om het enthousiasme en energielevel op peil te houden, de nodige frisse lucht en lekkere versnaperingen, werd er heel hard gewerkt om een van de twee prijzen te bemachtigen: voor ‘Beste Idee’ of voor het ‘Beste Leerproces’. Deze werden op de vrijdagmiddagborrel uitgereikt door de jury na een pitch van elk groepje over hun uitdaging, proces en nuttige oplossing.

Jeffrey, Ed en Peter zouden de volgende keer zeker weer mee doen en raden het iedere monteur aan om zich de volgende keer op te geven: “De prettige samenwerking, de snelheid van de dagen, de leuke dingen tussendoor om te ontspannen en nieuwe energie te krijgen en vooral te horen dat de oplossingen ook echt live gaan maken de Designathon echt tot een succes.”

Laatste verhalen

alle verhalen