Telecom monteur | De werkzaamheden, opleiding en baankansen

Wat zijn precies de werkzaamheden van een telecom monteur? Welke opleiding moet je hiervoor volgen? En wat betekent het om dit werk als freelancer uit te voeren? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen!

De werkzaamheden van een telecom monteur

Als telecom monteur voer je verschillende werkzaamheden uit. Bij de klant thuis of je werkt buiten aan de infrastructuur. Je installeert en verhelpt storingen met internet, digitale televisie en/of telefonie. Nederland heeft 3 aanbieders met een mobiel netwerk: T-Mobile, KPN, en Vodafone. Guidion werkt voornamelijk voor VodafoneZiggo en T-Mobile. Telecom monteurs die voor Guidion werken, gaan dus aan de slag met coax-, glasvezel- en DSL-netwerken. 

De opleiding tot telecom monteur

De opleiding tot monteur is per mobiel netwerk verschillend. De overkoepelende, minimale certificaten die behaald moeten worden zijn; VCA VOL en NEN3140. Dit wordt aangevuld met diploma’s die passen bij het specifieke netwerk. Na het behalen van de juiste certificaten is het belangrijk de theorie in praktijk te brengen. De opleidingsduur verschilt per aanbieder. Bij Guidion geldt een termijn van gemiddeld 4 weken voor de rol van telecom monteur.

Baankansen telecom monteur

Op dit moment zijn de baankansen voor telecom monteurs zeer goed. De vraag naar technische mensen is erg hoog. Uit onderzoek van Randstad blijkt namelijk dat techniek naast ICT, onderwijs en zorg de branches zijn waar structureel de meeste vacatures openstaan. Mocht je dus geïnteresseerd zijn in een baan als technisch monteur dan is de kans op een baan aanzienlijk groot!

Als zzp’er aan de slag

Telecom monteurs kunnen ervoor kiezen om voor een baas te werken of om voor zichzelf te werken. Zelfstandig zonder personeel (zzp) of zelfstandig mét personeel. Guidion werkt uitsluitend met freelance monteurs. Dit kunnen monteurs zijn die al veel ervaring hebben of juist helemaal niet. Het is namelijk mogelijk om via Guidion opgeleid te worden. En eenmaal aan de slag? Dan helpen wij je bij het vinden van klussen. Wel zo fijn!

Openstaande vacatures voor telecom monteur

Lijkt het je leuk om aan de slag te gaan als telecom monteur? Neem dan contact op met ons. Wij geven jouw onderneming graag een boost!

Laatste verhalen

alle verhalen