Installatiemonteur | De werkzaamheden, opleiding en baankansen 

Een installatie monteur is iemand die zich bezig houdt met het vervangen, onderhouden, repareren en controleren van verschillende installaties. Meestal hebben deze installatiewerkzaamheden te maken met centrale verwarming, gas of water. 

De werkzaamheden van een installatie monteur

De werkzaamheden van een installatie monteur bestaat voornamelijk uit het aanleggen, bouwen, onderhouden van installaties. De monteur werkt met werktuigbouwkundige installaties en elektrotechnische installaties. Hierbij is kennis van meerdere systemen en de veiligheidsrisico’s van groot belang. 

De opleiding tot installatie monteur

Om installatie monteur te worden, heb je diploma’s nodig. Dit begint bij het mbo op niveau 2 en eindigt op het hbo. Daarnaast is het ook mogelijk om je te specialiseren door extra certificaten te halen. 

De benodigde certificaten

Om aan de slag te kunnen als installatie monteur dient iemand eerst de juiste certificaten te halen. Dit zijn:

  • Minimaal mbo niveau 2 (onderhoudsmonteur/
    servicemonteur of installatietechniek) of aantoonbaar dezelfde kwalificaties (jaren aan ervaring)
  • VCA-VOL certificaat
  • Een CO-vakmanschap certificaat

Baankansen installatie monteur

Op dit moment zijn de baankansen voor installatie monteurs zeer goed. De vraag naar technische mensen is erg hoog. Uit onderzoek van Randstad in 2022 blijkt namelijk dat techniek naast ICT, zorg en onderwijs de branches zijn waar structureel de meeste vacatures openstaan. Mocht je dus geïnteresseerd zijn in een baan als technisch monteur dan is de kans op een baan aanzienlijk groot!

Als zzp’er aan de slag

Als installatie monteur kun je bij een bedrijf aan de slag, maar je kunt ook als zzp’er of als freelancer werken. Een aantal voordelen van werken als freelancer is dat je je eigen uren kunt bepalen en dat je je eigen baas bent. Je bent van niemand afhankelijk en neemt alleen de klussen aan die jij wilt.

Openstaande vacatures voor installatie monteur

Guidion werkt als installatiepartner uitsluitend met freelancers. We zijn voornamelijk actief in de telecom- en centrale verwarming branche. Dat betekent dat wij dus altijd op zoek zijn naar installatie monteurs. Ervaren en onervaren. Lijkt het jou dus leuk om als freelancer aan de slag te gaan, maar je beschikt niet over de juiste opleiding? Geen zorgen, via Guidion kun je de juiste certificaten halen en binnen drie maanden rijd jij jouw eerste klus! 

Heb je wel ervaring? Dan kun je direct als freelancer voor ons aan het werk. Wíj voorzien je van een goedgevulde agenda. De zoektocht naar klussen, nemen we dus van je over! Meld je aan als monteur en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.