Werkzaamheden en opleiding van een (freelance) cv-monteur

Een cv-ketel monteur is iemand die onderhoud uitvoert aan de cv-ketel om ervoor te zorgen dat deze goed functioneert. Zo ontstaan er geen storingen, doet de verwarming het en komt er warm water uit de kraan. Maar wat doet een cv-monteur precies en hoe word je een cv-monteur? Wij vertellen het je!

De werkzaamheden van een cv-ketel monteur

Tijdens het jaarlijkse onderhoudsbezoek zijn er enkele werkzaamheden die worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat jouw cv-ketel naar behoren werkt. Onder andere het uitvoeren van reparaties en het onderhouden van de cv-ketel. Daarnaast kan de monteur ook werkzaamheden uitvoeren aan de leidingen. 

Overige werkzaamheden zijn:

 • het schoonmaken van de cv-ketel (en warmtewisselaar)
 • het uitvoeren en afstellen van metingen
 • het controleren of er wordt voldaan aan de veiligheidseisen
 • de pakkingen vervangen
 • het indien nodig uitvoeren van ‘meerwerk’. Hieronder valt het aanbrengen van (extra) beugels, het vervangen van het expansievat, de automatische ontluchter, vulkraan of overstortventiel.

De benodigde certificaten

Om aan de slag te kunnen als cv monteur dient iemand eerst de juiste certificaten te halen. Dit zijn:

 • Minimaal mbo niveau 2 (onderhoudsmonteur/
  servicemonteur of installatietechniek) of aantoonbaar dezelfde kwalificaties (jaren aan ervaring)
 • VCA-VOL certificaat. 
 • Een CO-vakmanschap certificaat.
 • OK CV Energie Service Specialist (ESS). Dit is geen vereiste, maar een pre.

De opleiding tot cv monteur

De opleiding tot cv monteur verschilt per instantie. Bij Guidion kun je al na drie maanden een diploma halen en het veld in. Ervaren monteurs met de juiste certificaten kunnen direct bij Guidion aan de slag. 

Als freelance cv monteur aan de slag

Als cv-ketel monteur kun je bij een bedrijf in dienst treden, maar je kunt ook als freelancer aan de slag. De voordelen hiervan zijn dat je je eigen uren bepaalt en niet afhankelijk bent van een baas. Interesse om als freelance cv monteur te werken? Bij Guidion is iedereen welkom, ervaren of onervaren. Als je nog niet over de juiste certificaten beschikt, kunnen we je hierbij helpen. Heb je deze wel, dan kun je direct als freelancer voor ons aan het werk. Waarom Guidion? Wíj voorzien je van een goedgevulde agenda. De zoektocht naar klussen, nemen we dus van je over!

Openstaande vacatures voor freelance cv-monteurs

Ben je enthousiast geworden over het werk als cv-monteur en wil je zelf aan de slag? Via Guidion kunnen we je helpen aan de juiste certificaten zodat jij snel kunt starten. Je bepaalt zelf waar en wanneer je opdrachten uitvoert en wij doen de rest!