De 5 telecom trends in 2023

Telecomproviders in Nederland spelen een essentiële rol bij het verbinden van mensen, het faciliteren van communicatie en het bieden van toegang tot internet- en tv-diensten. Consumenten verwachten steeds snellere, betere en meer innovatieve service. Aan de telecombranche om daar gehoor aan te geven. In dit artikel bespreekt Daniël Veenboer, commercieel directeur bij Guidion de 5 trends op het gebied van telecom. En geeft hij tips hoe je hier als telecomprovider op in kunt spelen. 
1. 5G: de nieuwe standaard voor connectiviteit

Met de uitrol van 5G-technologie zullen telecomproviders in Nederland een aanzienlijke verbetering van de connectiviteit bieden. 5G-netwerken zullen een snellere gegevensoverdracht mogelijk maken, lagere latentie bieden en een grotere capaciteit hebben om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar data. Dit opent de deur naar nieuwe mogelijkheden, zoals zelfrijdende auto's, slimme steden, Internet of Things (IoT)-toepassingen en verbeterde streaming ervaringen. Daarom is het als telecomprovider noodzakelijk de infrastructuur en diensten aan te passen om klanten optimaal te laten profiteren van de mogelijkheden die 5G biedt.

2. Convergentie: integratie van internet- en tv-diensten

De traditionele scheiding tussen internet- en tv-diensten vervaagt snel. Telecomproviders moeten zich aanpassen aan de veranderende vraag van consumenten naar geïntegreerde diensten. Dit betekent dat zij naast snelle en betrouwbare internetverbindingen ook een breed scala aan tv- en streaming diensten moeten aanbieden. We zien al dat telecomproviders zich transformeren tot complete aanbieders van digitale entertainment pakketten, waarbij ze traditionele tv-kanalen combineren met on-demand streamingdiensten en gepersonaliseerde content. Deze convergentie van diensten kan consumenten een naadloze en geïntegreerde entertainment ervaring bieden. Wat nodig is voor telecomproviders om de strijd aan te gaan met de OTT diensten.

3. OTT-diensten: de uitdaging voor telecomproviders

Over-the-top (OTT) diensten, zoals Netflix, Amazon Prime Video en Disney+, hebben de manier waarop consumenten tv en video kijken radicaal veranderd. Deze diensten bieden een breed scala aan content op aanvraag, vaak tegen lagere kosten dan traditionele tv-abonnementen. Telecomproviders worden geconfronteerd met de uitdaging om relevant te blijven in een markt die wordt gedomineerd door OTT-diensten. Om concurrerend te blijven, moeten telecomproviders daarom partnerships aangaan met OTT-aanbieders en hun eigen contentaanbod uitbreiden. Daarnaast zullen ze innovatieve functies en gepersonaliseerde aanbevelingen moeten bieden om klanten te binden en tevreden te stellen. We zien de laatste jaren dat het aantal consumenten dat de tv dienst afneemt van hun telecomprovider gestaag kleiner wordt. Dit zal de komende jaren alleen maar versterkt worden door het aanbod van OTT-diensten. 

4. Data en privacy: verantwoordelijkheid van telecomproviders

Met de groeiende hoeveelheid data die telecomproviders verzamelen, wordt privacy en gegevensbescherming steeds belangrijker. Telecomproviders moeten een leidende rol spelen bij het waarborgen van de privacy van hun klanten en het beschermen van hun gegevens tegen ongeoorloofd gebruik. Dit betekent dat ze sterke beveiligingsmaatregelen moeten implementeren, transparant moeten zijn over hoe ze gegevens gebruiken en klanten de controle moeten geven over hun persoonlijke informatie. Door verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van data en privacy, winnen telecomproviders het vertrouwen van klanten en onderscheiden ze zich van concurrenten.

5. Service als onderscheidende factor

De behoefte van de consument in de telecomsector is de afgelopen jaren enorm veranderd. Waar wifi vroeger nog een leuk extraatje was waar de consument zelf verantwoordelijk voor was, is het inmiddels één van de belangrijkste zaken voor de consument bij het kiezen van een telecomprovider. In de huidige markt waarin telecomproviders elkaar continu proberen te overtreffen met het aanbod omtrent snelheid en tarieven, wordt service meer en meer een onderscheidende factor om klanten binnen te halen en te behouden. Dit speelt tijdens de gehele onboarding van de klant een grote rol. Om het verschil te maken op het gebied van service is het van belang dat telecomproviders omschakelen naar een klantgedreven proces. Daarnaast is het moment dat de consument de diensten in gebruik neemt cruciaal. Dit is namelijk hét moment waarop de klant voor het eerst de diensten van de provider gaat ervaren. Zorg er dus voor dat dit moment een ‘wow’-ervaring wordt. Zowel bij een zelfinstallatie door de consument als tijdens een installatiebezoek door een telecommonteur.

Kortom; door je als telecomprovider te positioneren als innovator en leider speel je een leidende rol in de digitale transformatie van Nederland. Dit doe je alleen door de behoeften van consumenten te begrijpen, opkomende technologieën te omarmen en samen te werken met partners op het gebied van OTT diensten.