Van Sci-Fi tot werkvloer: de evolutie van technische dienstverlening door AR en VR‍

Stel je voor: je bent een monteur die op het punt staat om een breed scala aan apparaten te installeren en te onderhouden. Van levensreddende AED's, essentiële cv-ketels tot geavanceerde glasvezelaansluitingen. De diversiteit aan taken vereist precisie, kennis en aanpassingsvermogen. Voordat je überhaupt aan de slag kan, moet je normaal gesproken een aantal intensieve en kostbare trainingen doen. Met de opkomst van de revolutionaire Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) staat er echter een nieuw tijdperk klaar. Een ontwikkeling die wat Guidion betreft veel mogelijkheden biedt.
Apple Vision Pro demonstratie op kantoor

Wat kun je precies met zo’n Apple Vision Pro? Dat demonstreerde onze partner CloudCarrier afgelopen week op ons kantoor in Amsterdam. Even werden we ondergedompeld in de wereld van AR en VR. Deze ervaring liet ons de immense potentie van deze technologieën zien. Vooral op het gebied van onze trainings-, installatie- en onderhoudsprocessen. Eén van de meest memorabele momenten was toen we de kans kregen om met AR een AED virtueel op onze vergadertafel te plaatsen. We konden dit essentiële medische apparaat, stuk voor stuk, uit elkaar halen, begeleid door instructies die magisch in de lucht zweefden. De nauwkeurigheid en detailniveau van de objecten, samen met de gebruiksvriendelijkheid van de technologie, overtrof al onze verwachtingen.

Een nieuwe dimensie in training

Traditionele trainingen kunnen soms droog en theoretisch zijn, wat het moeilijk maakt om complexe apparaten volledig te begrijpen. AR en VR brengen hier verandering in. Voor elk van deze apparaten kunnen monteurs nu een diepe duik nemen in interactieve scenario's die de echte wereld nabootsen. Van het navigeren door een complexe cv-ketel, het correct positioneren van een AED in een noodsituatie, tot het zorgvuldig aanleggen van glasvezelverbindingen. Allemaal in een risicovrije virtuele omgeving die stimuleert en uitdaagt.

Revolutionaire ondersteuning in het veld

De echte kracht van AR en VR ligt in onze ogen in het veld. AR kan monteurs voorzien van overlay-instructies en real-time data tijdens de installatie of het onderhoud van apparatuur. Stel je voor dat je een AR-bril draagt terwijl je werkt aan een glasvezelaansluiting, met stap-voor-stap begeleiding en informatie over de netwerkstatus direct voor je ogen. Of een VR-simulatie die je door het proces van diagnose en reparatie van een defecte CV-ketel leidt, zonder dat je daadwerkelijk aan de ketel hoeft te zitten. Hoe ideaal zou dit zijn…

Van concept naar realiteit

De demo met de Apple Vision Pro openden onze ogen voor en het is duidelijk dat AR en VR potentie hebben om onze werkwijzen fundamenteel te transformeren. Of het nu gaat om het redden van levens met een AED, het waarborgen van comfort met een cv-ketel, of het verbinden van mensen met glasvezel. AR en VR bieden ons de tools om deze taken met meer vertrouwen en bekwaamheid dan ooit tevoren uit te voeren. Dit is nog maar het begin van onze reis naar innovatie in technische dienstverlening, waarbij de grenzen van wat mogelijk is voortdurend worden verlegd. We kijken vol uit naar hoe we deze innovaties verder kunnen verkennen en implementeren in onze dagelijkse processen. Welkom in een nieuwe wereld van technische expertise, aangedreven door AR en VR.

Laatste verhalen

alle verhalen