In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen over het onderhouden van de cv-ketel. De cv-ketel, die vaak in de meterkast, op het balkon of op zolder staat, moet goed onderhouden worden. Zonder de cv-ketel zit je namelijk met koud water. Naast een koude douche, betekent dit ook een onverwarmd huis. Niet geheel onbelangrijk dus. Maar wat moet je nu precies doen om te zorgen dat jouw cv-ketel naar behoren blijft werken?
Jaarlijks onderhoud van de cv-ketel
Om ervoor te zorgen dat de cv-ketel naar behoren blijft werken, is het belangrijk om deze jaarlijks te onderhouden. De buitenkant van de cv-ketel kun je zelf schoonmaken. De binnenkant van een cv-ketel kan worden schoongemaakt door een monteur of loodgieter. Het is mogelijk om hiervoor een onderhoudscontract af te sluiten, zodat dit periodiek kan worden bijgehouden. De kosten voor het jaarlijks onderhoud liggen maximaal rond de €175-€200 per jaar, afhankelijk van het soort onderhoudscontract.
Hoe kun je een cv-ketel bijvullen?
Cv-ketel bijvullen? Ja, dat is belangrijk. Het zorgt ervoor dat de cv-ketel naar behoren blijft werken. Wanneer de waterdruk namelijk minder dan 1.5 bar is, zal de cv-ketel niet optimaal werken. De cv-ketel bijvullen gaat zo: 1) draai kamerthermostaat naar beneden, 2) wacht tot de temperatuur van de ketelthermostaat minder dan 40 °C is, 3) ontkoppel cv-ketel van stroom, 4) zet vulslang aan waterkraan, 5) vul slang, zodat er geen lucht meer bij kan, 6) sluit waterkraan, 7) verbind vulslang aan vulkraan, 8) open waterkraan, 9) draai vulkraan voor een kwart open, 10) als de druk de 1.5 - 2 bar heeft bereikt, mogen kranen dicht, 11) ontlucht radiatoren, 12) eventueel bijvullen, 13) sluit cv-ketel weer aan op stroom en 14) zet thermostaat weer aan.
Hoe maak je een cv-ketel schoon?
De buitenkant van de cv-ketel is vrij eenvoudig zelf schoon te maken. Dit doe je door met een vochtig doek de mantel van de verwarmingsinstallatie af te nemen. Het beste is om hiervoor alleen water te gebruiken, maar een standaard reinigingsmiddel is ook mogelijk. Voor het onderhouden van de binnenkant van de cv-ketel kan er een afspraak worden gemaakt met een monteur of loodgieter.
Hoe kun je een cv-ketel ontluchten?
Het ontluchten van de radiatoren in de cv-ketel is ook belangrijk voor een optimale werking van de cv-ketel. Om dit te doen, heb je een radiatorsleuteltje nodig. Zo voorkom je beschadigingen. Verder is het zo dat je dient te beginnen bij de radiator die het verst van de cv-ketel afstaat en steeds meer naar boven werkt. Vergeet ook niet om te controleren of de cv-ketel na het ontluchten moet worden bijgevuld. Het verlies aan luchtbellen zou ervoor kunnen zorgen dat de waterdruk daalt, wat natuurlijk ongewenst is.
Wettelijke verplichting van het onderhouden van de cv-ketel
Het onderhouden van de cv-ketel is NIET wettelijk verplicht. Echter, vanaf 1 april 2023 is een cv-monteur of cv-installateur een beschermd beroep. Het is dan ook strafbaar om zonder bewijs van vakmanschap aan cv-ketels te werken. Monteurs of installateurs dienen dan ook een zogenaamd CO-certificaat te hebben. Uiteraard zijn er eisen en controles op de vakbekwaamheid.
Wat doet een installatiebedrijf voor het onderhoud van de cv-ketel?
Een installatiebedrijf zorgt ervoor dat het onderhoud van je cv-ketel periodiek wordt gedaan en levert een ervaren en opgeleide cv-monteur aan hiervoor. Zo hoef jij je hier geen zorgen meer om te maken en kun je alles uit handen geven aan de cv-monteur. Je energiemaatschappij kan onze Guidion monteurs opdracht hiertoe geven. Je kunt direct contact opnemen met je energiemaatschappij om hier navraag over te doen. Indien je specifieke vragen hebt over de werkzaamheden van onze monteurs, kun je ons per telefoon of e-mail contacteren via 020 323 2764 of service@guidion.net.