“Vervoersmiddelen van monteurs spelen een grote rol in het verduurzamen van de organisatie”

Duurzaamheid is een onderwerp dat hoog op de agenda staat. Ook bij Guidion. We spraken Eveline Hendriks die zich naast haar baan als business controller bezig houdt met het verduurzamen van de organisatie. Welke doelen zijn er bereikt en wat zijn de plannen voor het aankomende jaar? Eveline vertelt het ons!
Als je terugkijkt op het afgelopen jaar, waar ben je dan het meest trots op?

“Dat de monteurs met wie wij samenwerken steeds vaker de e-bike pakken. Samen met VodafoneZiggo en andere partijen zijn er meer dan 10.000 bezoeken op de e-bike afgelegd. Een ontwikkeling die wij alleen nog maar meer gaan stimuleren. De auto of bus verruilen voor een elektrisch vervoersmiddel draagt namelijk écht bij aan het reduceren van Co2 uitstoot.”

Waarom zetten jullie hier als Guidion zo op in?

“Omdat wij werken met telecom- en cv monteurs die door heel Nederland installatiewerkzaamheden uitvoeren. Dus ook in de steden. Vanaf 2025 gaan naar verwachting minimaal dertig steden een zero-emissie zone instellen. In die steden kun je dan niet meer met een voertuig rijden die Co2 uitstoot. Daarom zijn we nu al begonnen met het stimuleren van e-bikes en andere elektrische voertuigen. Het is heel leuk om te zien dat monteurs hier zelf ook enthousiast van worden. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Youssef. Hij ruilde zijn bus in voor een elektrische fiets en verloor meer dan 20 kg. Een e-bike zorgt dus niet alleen voor Co2 reductie, maar ook voor een gezondere leefstijl. Win-win!”

Op straat gaan we dus meer e-bikes zien. Hoe gaat Guidion op kantoor om met duurzaamheid?

“Ik denk dat communicatie en bewustwording over dit onderwerp het allerbelangrijkste is. Ik spreek veel mensen die duurzaamheid belangrijk vinden, maar niet zo goed weten waar ze moeten beginnen. Daarom snijdt Team Green, het duurzaamheidsteam binnen Guidion, iedere maand tijdens de Daily een ‘groen’ onderwerp aan. Zo blijft duurzaamheid een terugkerend thema. Ook organiseert het team om de zoveel tijd een Guidion University. Een avond waar een inspirerende gast en prangende vragen over duurzaamheid samenkomen. Zo houden we op een laagdrempelige manier het onderwerp onder de aandacht.”

Zijn er naast communicatie ook nog praktische duurzaamheidsmaatregelen?

“Ja absoluut! We stimuleren bijvoorbeeld het nemen van de fiets naar kantoor. Fietsers krijgen namelijk €0,30 (!) per kilometer aan reiskostenvergoeding. Mensen die met de auto komen krijgen de wettelijke €0,21 per kilometer. Daarnaast compenseren we onze uitstoot met certificaten van het Fair Climate Fund. Het compensatiebedrag wordt vervolgens gedoneerd aan huishoudens in India die hierdoor schoner kunnen koken op biogas. Door al deze maatregelen maken we de wereld een stukje beter.”

Wat zijn de doelen voor 2023?

“Om nóg meer monteurs duurzamer de weg op te krijgen. Daarom zijn wij een pilot gestart waarin we allerlei elektrische vervoersmiddelen uitproberen. Van mini elektrische stadsautootjes tot aan elektrische werkbussen. De monteurs proberen alles uit! We hopen uiteindelijk de meest ideale vervoersmiddelen te vinden en vervolgens zo min mogelijk Co2 uit te stoten. Wij hebben er zin in!”

Klinkt goed, houd ons op de hoogte van alle ontwikkelingen!

“Ga ik zeker doen!”