How to lead?!

Werken bij Guidion betekent niet alleen dat je de taken uitvoert die bij je functie horen, we focussen namelijk ook op ontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling. Dit wordt op verschillende manieren gestimuleerd. Onder andere met ons ‘How to lead’ programma, ontwikkeld en uitgevoerd door Rebel Leadership. Dit programma richt zich op leiderschap in relatie tot anderen, maar ook tot jezelf. Hoe Guidionners dit ervaren hebben? Je leest de ervaringen van Eric (CFO), Renate (Operationeel manager) en Daniël (CCO) hier.
Renate, wat waren je verwachtingen voorafgaand aan ‘How to lead’?

“Van tevoren was ik zenuwachtig: ik kende niet iedereen even goed en voor zelfontwikkeling moet je je blootgeven. Wat als ik dingen vertel waardoor ze anders over me gaan denken? Maar door de veilige sfeer kon die spanning uitgesproken worden en dacht ik al bij de intro: we vinden het allemaal spannend. Zo had ik al snel een andere blik op mijn collega’s.”

Wat heb je er uiteindelijk uitgehaald?

“Door ‘How to lead’ ben ik me bewuster geworden van hoe ik dingen aanpak en besef ik dat ik helemaal niet ‘maar wat doe’ en dat ‘caring’ bijvoorbeeld echt bij mij hoort. Dat is goed voor mijn zelfvertrouwen, net als de expliciete waardering die ik kreeg. Het voelt allemaal meer in balans. Sommige dingen kan ik ook meteen toepassen, zo is me erg bijgebleven om tijdens gesprekken telkens terug te gaan naar een beginpunt waarin iedereen oké is en niemand in een ondergeschikte of hogergeplaatste positie zit, zodat we op gelijkwaardig level blijven praten. Dat pas ik bijna wekelijks toe tijdens gesprekken met studenten, waarbij generatieverschillen nog weleens opspelen.”

Daniël, wat is het belangrijkste dat jij hebt geleerd?

“Ik werk al meer dan tien jaar voor Guidion. Maar voor mij bleek er nog genoeg te leren, met name in het ontdekken van mijn natuurlijke leiderschapsstijl en welke valkuilen daarbij horen. Ik ben een coachende, empathische leider. Maar voor voorbeelden keek ik vaak naar de andere kant van het spectrum, naar visionaire of directieve leiders.

Ik vond dat ik die kwaliteiten miste en dat ik in mijn functie ook zo móést zijn. Een vrij negatieve benadering dus. Nu is dat omgedraaid. Ik wil mijn persoonlijke- en leiderschapskwaliteiten niet kwijt, wél wil ik graag de tools ontwikkelen om andere leiderschapsstijlen makkelijker toe te passen. Maar in de basis zit het goed; iets willen veranderen betekent niet dat het oude weg moet.”

"Iets willen veranderen betekent niet dat het oude weg moet."
Eric, welke veranderingen heb jij doorgevoerd na ‘How to lead’?

“Dat zit in dagelijkse dingen, onder andere in hoe ik communiceer. Ik bemoeide me bijvoorbeeld weleens met mensen die niet in mijn domein zitten, wat kon zorgen voor irritaties. Om dat contact te verbeteren heb ik simpelweg benoemd dat ik ermee bezig ben, en ook op andere momenten maak ik expliciet dat ik dingen anders aan wil pakken. Dat wordt altijd gewaardeerd. Naar mijn mening haal je met positiviteit het beste uit mensen. Dat pas ik ook toe in mijn leiderschap en ‘How to lead’ heeft me erin gesterkt dat ik daarin goed zit. 

Tijdens Rebel heb ik ook ingezien dat je voor harmonie soms offers moet maken. Dat ging over mijn positionering: waar hoor ik bij? Ik ben vanuit andere posities doorgegroeid, hoe communiceer ik nu met mijn oude collega’s – halve vrienden soms – en hoe positioneer ik me binnen de directie – mijn huidige laag? Het is mij nu duidelijk dat ik keuzes moet maken, accepteren dat ik niet meer bij die andere groep hoor. Ik kan niet én een volger én een leider zijn.”

Tot slot, zou je dit programma anderen aanraden?

“Zonder twijfel. Het programma is heel concreet: je hebt het over hoe het gaat op werk, je kunt dingen bij elkaar signaleren, je wil elkaar meteen helpen. Zo wordt iedereen tijdens zo’n programma weer een stukje in de juiste richting geduwd. En het zijn mensen die je elke dag ziet. Daarom vond ik de diepe connectie die ontstond door de ‘lifeline’ aan de start heel mooi; dat delen van de persoonlijke geschiedenis was echt een deep dive in de psyche van mijn collega’s en dat creëerde meteen iets – voorbij het oppervlakkige geleuter. Zonder uitzondering was ik onder de indruk en dacht ik: Wat een krachtig mens ben jij. Ik gun deze ervaring dan ook iedereen.”

Inmiddels enthousiast geworden over Guidion? Neem contact met ons op. We zijn altijd op zoek naar collega’s. Wellicht tot snel, ook namens Renate, Daniël en Eric!

Laatste verhalen

alle verhalen