Werken in techniek steeds populairder

Techniek opleidingen worden steeds populairder. Dat blijkt uit onderzoek van de MBO Raad. De baangarantie is een grote trigger voor mensen om deze richting op te gaan. Ook de beeldvorming die mensen over techniek hebben, is positiever geworden. Vandaag, tijdens de week van de techniek, zijn we dan ook benieuwd naar het verhaal van één van onze technische monteurs Oemar (46). Hoe is hij in de techniek beland? En wat maakt het werk zo leuk?
Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?

“Ik heb hiervoor 17 jaar in de ICT gewerkt. Ik was voornamelijk applicatie- en systeembeheerder. Het was een hele leuke tijd, maar het kon ook zeer stressvol zijn. Na een tijdje begon ik het steeds minder leuk te vinden en verliet ik het bedrijf. Opeens was ik werkeloos en moest ik op zoek naar iets wat ik wél leuk vond. Mijn toenmalige vrouw en ik hadden ook nog eens net onze tweede zoon gekregen wat de situatie nog stressvoller maakte. Tot er op een zaterdagochtend een monteur onze Toon thermostaat kwam installeren. We maakten een praatje en zij vertelde enthousiast over haar werk als zzp’er. Ze werkte voor Guidion. Gekscherend vroeg ik; “Zoeken ze toevallig nog mensen?”. “Ja”, zei ze. Ze vertelde dat Guidion naast de cv branche ook veel samenwerkt met telecom bedrijven. Dit klonk mij als muziek in de oren. Nog dezelfde middag heb ik mij aangemeld en de dinsdag erop had ik het hele sollicitatieproces al doorlopen. Geweldig!”

Ben je toen meteen aan de slag gegaan?

“Nee, ik heb eerst nog even getwijfeld. Ik was hiervoor namelijk nog nooit eigen baas geweest. Daarnaast kostte de opleiding natuurlijk geld en had ik nog geen werkbus. Omdat ik het een fantastische kans was, heb ik met mijn laatste geld een bus gekocht. De opleiding werd gelukkig door Guidion voorgeschoten. Achteraf ben ik de monteur die mijn Toon kwam installeren megadankbaar. Het was alsof ik de jackpot had gewonnen; een leuke baan en opeens had ik veel meer vrijheid! Inmiddels zijn we acht jaar verder en ik ben nog steeds blij dat ik ervoor gegaan ben.”

Ik heb van mijn laatste geld een bus gekocht. Achteraf voelt het alsof ik de jackpot gewonnen heb.
Wat maakt het werk zo leuk?

“Als klein kind vond ik het al leuk om dingen te repareren. Ik wilde graag weten hóe iets werkt. Dat heb ik nu nog steeds. Als ik nu een modem aanzet, weet ik precies wat er binnen in het apparaat gebeurt. Daarnaast vind ik het zeer dankbaar werk. Je kunt mensen echt helpen en blij maken. Zeker de mensen die afhankelijk zijn van het internet. Om mensen dan gelukkig achter te laten, doet mij ook goed. Wat verder mijn werk zo leuk maakt, is het feit dat ik als zzp’er zoveel vrijheid heb. Ik kan zelf bepalen hoe veel en wanneer ik werk. Dat is heel prettig.”

Waarom zou je anderen aanraden om ook de techniek in te gaan?

“Techniek is de toekomst. We kunnen echt niet meer zonder. Sterker nog, het leven zal alleen nog maar technischer worden. Ik kom nu al regelmatig bij mensen thuis die alles geautomatiseerd hebben. Van het openen en sluiten van de gordijnen tot aan op spraak aangestuurde geluidssystemen. Alles is verbonden met het internet. Het is dus bijna noodzakelijk om je hierin te verdiepen. Maar buiten dat is het ook gewoon ontzettend leuk!”

We kunnen niet meer zonder techniek. Het is bijna noodzakelijk geworden je erin te verdiepen.

Laatste verhalen

alle verhalen